21.05.2024
U13 - Dé finale: KSK Weelde - FC Poesele
Weelde - Poesele (1)

Maandag 20 mei 2024 – D-Day, na een lang en slopend seizoen nog een allerlaatste keer knallen.

Om 13.15 uur verzamelden de spelers – de technische staf en het blauw-witte supporterslegioen aan de Baetenheide te Weelde. De spelers en technische staf allemaal mooi in het speciale bekershirt, geschonken door Jaco Elektro.

Een volle dubbeldekker en enkele losse auto’s vertrokken om 13.30 uur naar de Freethiel in Beveren. En hoe … ! Doorheen een blauw-wit rookgordijn werd de karavaan sfeervol uitgewuifd – ongeziene taferelen!

Het vermelden waard is dat dankzij enkele sponsors de busreis en de drank op de busrit aan een uiterst democratische prijs aangeboden kon worden – dank aan;

• Jaco Elektro, merci Hans & Dorien.
• Thomas Dierckx – Schrijn- & dakwerken, merci Thomas.
• Moeskops Recycling, merci Gunther & Nele.
• HG GEO, merci Wannes en Annelies.
• De Dreve, merci Jack en Ann.
• MMS, merci Michiel en Kim.
• KSK Weelde, merci aan het bestuur.

Aangekomen te Beveren zonderden de spelers en technische staf zich onmiddellijk af. Focus – “in the zone” komen – de rust bewaren … cruciaal voor deze topwedstrijd.

De supporters zongen en dansten zich dan weer in de juiste stemming. Onder de snoeiharde basdreunen van “WAAI ZEN VAN SK WELD” wist iedereen dat het blauw-witte legioen gearriveerd was. The blue-white-army on tour en op zijn allerbest.

Héél bijzonder was de aanwezigheid van Koen Vansweevelt – Werner Matthijssen - Senne Vansweevelt
– Joppe Matthijssen – Giel Verhoeven en Senne Byns. In 2013 wonnen zij de nationale jeugdfinale. Hun aanwezigheid bracht heel wat herinneringen en emoties naar boven.

Koen Vansweevelt (trainer 2013): “Die nationale titel is de allermooiste voetbal gerelateerde herinnering van mijn leven. Die spanning – die euforie – die explosie van vreugde – … ik vergeet dat nooit meer! Maar het allermooiste is de vriendschapsbanden die toen gesmeed werden. Dat enkele van spelers van destijds vandaag mee aanwezig zijn om KSK Weelde naar de overwinning te schreeuwen doet mij iets.”

Werner Matthijssen (ploegafgevaardigde 2013): “Ik kan de woorden van Koen enkel maar beamen. Naarmate het parcours van KSK Weelde dit jaar vorderde in de Jeugdcup, groeiden onze herinneringen aan dat voor ons gezegende jaar 2013. Trouwens … vandaag is het exact 11 jaar geleden. Miljaar … de tijd gaat snel … maar die mooie herinneringen blijven voor het leven. Goh … ik krijg er zelfs een krop van in mijn keel!”.

Senne Vansweevelt – Joppe Matthijssen – Giel Verhoeven - Senne Byns (spelers KSK Weelde 2013): “We moesten vandaag gewoon hier aanwezig zijn. 11 jaar geleden stonden wij als kleine mannekes op het veld. In de allerlaatste minuut scoorden wij toen de winning goal. We wonnen toen met 3-2 van Zedelgem. Het voelde voor ons destijds aan alsof wij de Champions League wonnen. … Wat zou het mooi zijn als KSK Weelde U13 onze prestatie van 11 jaar geleden vandaag zou kunnen overdoen. Het brengt zoveel mooie herinneringen naar boven. Weet je … we hopen zelfs dat we met die gasten, die vandaag op het veld staan, binnen enkele jaren samen de kleuren van KSK Weelde in het eerste elftal kunnen verdedigen. De cirkel zou dan voor ons echt helemaal rond zijn!”

Naarmate de klok tikte richting half zes tikte, bouwde de spanning zich stelselmatig op - alsook het supporterslegioen. Met méér dan 100 personen ontstond een heus sfeervak in de tribune. Een onwaarschijnlijk beeld – wat een ambiance!

Zoals aangekondigd werd een nieuwe tifo ontrold en deze keer door onze vrouwelijke supporters. Het succes dat onze trainer Paul Baeyens oogst, werkt blijkbaar erotiserend. De boodschap op de tifo was helder en duidelijk;

'Paul, we love you! Marry us!'

Anja Geerts keek en zag dat het goed was. “Tis toch maijne vent en ge bleft ter me euj pote vannaf”; pronkte ze met fonkelde oogjes.

Met een onwaarschijnlijke pyroshow in het supportersvak van KSK Weelde werd de wedstrijd stipt om
17.30 uur op gang gefloten.

KSK Weelde begon wervelend aan de wedstijd wat resulteerde in twee mooie doelpogingen, waarvan er één uitéénspatte op de paal. De eerste tien minuten was KSK Weelde in alle gelederen de betere van FC Poesele.

Tot dat een iets te enthousiaste uittrap van Fin Janssens pardoes in voeten van de tegenstander kwam
– een sterke rush op goal en de eerste kans van FC Poesele werd direct in het mandje gelegd. Op basis van het geleverde spelbeeld onterecht … maar daar trok FC Poesele zich niets van aan.

Begrijpelijkerwijs moest KSK Weelde even bekomen van deze opdoffer – maar even onverwacht stond de 2 – 0 enkele minuten later op het scorebord.

Sterker … ook de 3 – 0 viel al even onverwacht … ! Totaal tegen het spelbeeld in … maar in voetbal zijn het de doelpunten die tellen.

De 3 – 0 was een wake-up-call en KSK Weelde voetbalde zich opnieuw in de wedstrijd met mooi voetbal en enkele mooie uitgespeelde kansen.

Met een 3 – 0 achterstand werd na 25 minuten de eerste helft afgefloten.

In de tweede helft was opnieuw KSK Weelde die de meest voetballende ploeg was – maar ook FC Poelsele legde mooie acties op de grasmat. Twee sterk voetballende ploegen die elkaar méér dan waard waren.

Na enkele doelkansen kwam na 10 minuten in de tweede helft de 3 – 1 op het scorebord dankzij Bent Moeskops. Héél het supporterslegioen veerde recht … en samen met de ploeg ontstond er een enorm positivisme … het kan nog. Enkele doelkansen gingen voorlangs – één spatte opnieuw uitéén op de paal en een gemaakte goal werd wonderbaarlijk uit de goal getoverd door de goalie van Poesele. KSK Weelde had de bovenhand, al was het de scheidsrechter die de laatste 10 minuten de hoofdrol opeiste met enkele onbegrijpelijke acties die de wedstrijd enkele minuten lam legde. … Het zat KSK Weelde niet mee, ondanks de enorme overgave en overwinningsdrang. Na een gele en rode kaart voor FC Poesele ontstond er héél wat tumult … maar het resulteerde nog meer dat het ritme volledig uit het spel ging. Een laatste aanvalsrush leverde nog enkele bijna-kansen op … maar na 50 minuten floot de arbiter de wedstrijd af. Game over.

De ontgoocheling was immens. KSK Weelde was de betere ploeg, … maar helaas in het voetbal betekent dat niet automatisch de winst. Soms moet je ook het geluk aan je zijde hebben.

FC Poesele werd na de wedstrijd gehuldigd als Nationaal Jeugdkampioen. Chapeau!

Met winst in de provinciale Jeugdcup en winst van het interprovinciaal tornooi kan KSK Weelde U13 moet méér dan opgeheven hoofd de campagne afronden. Niemand had het ooit voor mogelijk geacht dat we op het einde van de campagne in de nationale finale zouden staan.

Proficiat gasten!

Sta me toe om als verslaggever iedereen te danken voor dit waanzinnig avontuur!

• Aan het bestuur van KSK Weelde;
o Chapeau met de structuur, infrastructuur en het beleid van de club! Wat een fijne club.

• Aan alle supporters;
o Bedankt voor jullie enthousiasme en aanmoedigingen. Jullie sleepten de ploeg in de moeilijkere momenten erdoor!

• Aan alle ouders;
o De jeugdcup was een bijzonder fijne en intense ervaring voor allen van ons.
o Merci voor de hechte vriendengroep die jullie zijn. Oprecht blij dat ik daarvan deel van uit mag maken.

En uiteraard bijzondere dank aan onze helden;

• Paul Baeyens - trainer;
o Paul, architect van het team! Je vervulde een sleutelrol en creëerde van individuen een hecht team, meer zelfs … je                 creëerde een hechte onvoorwaardelijke vriendengroep! Merci Polle!
o Er wacht jouw nog één laatste opdracht. In licht dronken toestand sprak je de legendarische woorden; “Als weuj de                 jeugdcup winnen den eerste maei, dan gonnekik te voet naor Scherpenheuvel”. De rest is geschiedenis. Eind juni is het zo ver! Ook van deze 52 kilometerlange kroegentocht volgt een wedstrijdverslag!

• Jan Porto-Carrero - ploegafgevaardigde;
o Je was elke wedstrijd opnieuw de rechterhand van de trainer! Merci makker!

• Bjorn Krijnen en Stan Heylen;
o Bjorn en Stan, ook al speelden jullie niet in de jeugdcupwedstrijden - toch hebben jullie een héél grote bijdrage                       gehad in het succes. Jullie waren de allergrootste supporters van jullie kameraden, elke wedstrijd opnieuw!

• Finn Janssens;
o Finn, wat een progressie heb jij dit seizoen gemaakt als keeper! Met enkele cruciale reddingen tijdens het                                   interprovinciaal tornooi loodste jij je team mee naar de nationale finale.

• Seppe Huybs;
o Seppe, in elke wedstrijd was jij van goudwaarde! Stoere Galliër!

• Senne Porto-Carrero;
o Senne, ik genoot telkenmale van je overgave en passie. Wat een krijger ben jij! Ons Senneke – onze trots, zoals Tessa
zo mooi zegt!

• Axel Jacobs;
o Axel, jij blonde Adonis – telkenmale stond je met “het mes tussen je tanden” op het
veld. Wat een krijger!

• Rik Van Den Broeck;
o Rik, wat een loopwonder en hoe polyvalent ben jij? Verdediging of aanval – je was steeds een rots in de branding!

• Ferre Van Den Heuvel;
o Ferre, je trok ons in de finale over de streep met twee doelpunten. Je was van goudwaarde kerel!

• Sjoerd Schellekens;
o Sjoerd, wat een voetballer ben jij? In de twee halve finale wedstrijden was jij zondermeer man van de match en                       speelde je op uitzonderlijk hoog niveau!

• Ben Moeskops;
o Bent, na een kleine dip dit seizoen vond je opnieuw je allerbeste niveau. Je gelijkmaker in de provinciale finale
tegen KFC Broechem bracht het hele supporterslegioen in een delirium!

• Ward Baeyens;
o Ward, met je fluwelen linkervoet. Techniek en een verfijnde traptechniek op de linkerflank – in elke wedstrijd stond je paraat.

• Mehdi Gharred;
o Mehdi, je ontpopte je tot man van de match in de wedstrijd tegen Ranst! Met je snelheid was je een ware gesel voor de verdediging van elke tegenstander!

• Lukeny Louro;
o Lukeny, je woog voor twee op elke verdediging. Lopen – dribbelen – beuken en scoren; in elke wedstrijd deed je het!
Dikke merci maat!

Met een traan en immens gelukkig rond ik af - wat een traject, wat een emotionele dag, .

Ook komen voetballen?

Schrijf je in bij KSK Weelde!